Oldalak

2012. június 5., kedd

Citromtorta

Én még életemben nem sütöttem tortát! mármint ilyen igazit... egyik ismerősünk hozott kóstolót, és megtetszett, gondoltam ,majd a szülinapi bulimon ilyet sütök :)
de persze meg is szavaztattam a meghívottakkal, hogy ilyen legyen- vagy valami epres torta, és hát végül ez lett:



Hozzávalók:
A tésztához:                           A krémhez:                           A torta külsejére:

4 tojás                                    5.ek.liszt                             500 ml meegle cukrászhab
10 ek. víz                               3 ek. cukor                          (én kb. csak a negyedét használtam fel)

30 dkg cukor                          5.ek porcukor                       citromszeletek
1 csomag sütőpor                    3 dl tej                                 1 csomag átlátszó zselatinpor
25 dkg liszt                              32,5 dkg RAMA
2 citrom héja                            2 citrom leve


Elkészítés:
A tojások sárgáját a langyos vízzel öszehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig verjük.Ezután belekavarjuk a citromhéjat, a sütőporos lisztet, és a legvégén jön a tojásfehérjék kemény habja. Kivajazott ,kilisztezett tortaformában kb.180°C- on tűpróbáig sütjük.

A lisztet a tejjel simára keverjük, és lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük. Ha ezzel megvagyunk mehet bele a 2 citrom leve, és jól elkeverjük. Egy frissentartó fóliadarabbal betakarjuk (egy kicsit belenyomkodjuk a krémbe) így nem kell állandóan kavargatni ,hogy ne bőrösödjön meg.Megvárjuk míg teljesen kihűl. Ha kihűlt, akkor a margarint habosra kavarjuk a porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a sűrű pépet.

A piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, megtöltjük a krémmel.(Nekem folydogált, de megoldottam ,biztos nem hagytuk eléggé kihűlni a pépet, de a hűtőben állás során a krém tökéletesen jó állagú lett.)

Ezután  1 éjszakára a hűtőben állni hagyjuk ,nekem így lett tökéletes a krém. (már nem folyt). Fogtam a meegle cukrászhabot, és az utasításnak megfelelően elkészítjük. (Az a jó benne ,hogy nem kell hozzá semmilyen habfixáló por, meg ilyesmi, csak kihűtjük, majd beleöntjük egy magasfalú tálba, kisebb részletekben hozzákeverünk 125g bármilyen ízesítésű joghurtot [ha citromtortáról van szó akkor citromosat, de úgy is jó ,ha natúrt teszünk bele, és még egy kis citromlevet]  és addig verjük amíg el nem éri a megfelelő állagot.)
...csak egy baki volt olyan sok lett a hab, hogy meg kellett csinálom a cukrászhab dobozán lévő receptet, a receptet hamarosan hozom :)

Amikor kész lett a hab, szépen rákentem a külsejére, a tetejére citromszeleteket raktam. Elkészítettem a zselatint, és a tetejére csurgattam, ahol szépen megdermedt.Fogtam  -a külön erre a célra vett-  cukrász ,fecskendős habnyomómat, és szépen, ahogy a szép tortáknál a tetejének a szélét kidíszítettem vele. :)


A meghívottaknak is nagyon ízlett, azt mondták megtartanak, és mehetek hozzájuk sütni. Komolyan gondolkozom ,hogy cukrász leszek! :D

2 megjegyzés: